Rolada jabłkowa

04 cze
Wróżka Milena Radomiła

Rolada jabłkowa

Rolada jabłkowa

Wiem, że nie powinnam bo gluten, bo jajka i na co dzień staram się unikać pokus.
No tak ale jeśli człowiek „się stara” to na bank nic z tych starań nie wychodzi.
Ja tak mam, niestety. Rolada biszkoptowa z jabłkami. Magiczna
I tak oto moja dusza bywa rozdarta między tym co pyszne, a tym co wskazane aby zjeść.

 

„Wszystko co dobre jest albo tuczące albo niemoralne.” Marylin Monroe

 

Ten przepis

stosuję od lat i jest jednym z moich ulubionych.
Jest prosty a daje przepyszny i efektowny wynik – roladę magicznie smaczną.
To prawdziwa magia. Nawet jak mi nie wyjdzie to i tak wszyscy się zachwycają.
Ciasto znika co do ostatniego okruszka.

 

CIASTO:   


Czas wykonania ok 30min max            

 

5 jajek
10 łyżek cukru*
10 łyżek mąki

2 łyżki bułki tartej albo 2 łyżki cukru
2 łyżki  masła

 

Uwaga!

1 duża blacha i 2 tace/ściereczki/ręczniczki kuchenne
czy jak tam zwali wielkości blaszki

 

Receptura:

Jajka (całe) + 10 łyżek cukru ubić do białości.
Nadal ubijając powoli –  dodać
10 łyżek mąki.
3  ręką w międzyczasie wysmarować blaszkę 2 łyżkami masła.
Jak nie mamy 3 ręki zaleca się użyć mężczyzny
albo trudno wszystko będzie dłużej. Z mężczyzną i szybciej i sprawniej.

 

 

Oj nie biegnij 

teraz szukać chopa bez Onych też się da. Można posypać blaszkę bułka tartą
(aby ciasto lepiej odchodziło od foremki) ale nie trzeba.
Raz robię tak raz tak i wychodzi. Na pewno na pierwszy raz polecam bo łatwiej.
Po prostu.
Cały nabój uzyskany z ubitych jajek cukru i mąki wylej na blaszkę rozsmaruj
łopatką (no tak są takowe specjalne)
Jak nie masz łopatki łyżką też dasz radę. Łopatką łatwiej.

 

I wstawiasz

do piekarnika (rozgrzanego ok 180 – 190 stopni) no i tu trza
obserwować bo piece mają różną naturę.
Łatwo spalić bo tylko ok 20min się piecze toto więc krótko.
Czasem nie nagrzewam ot wstawiam do zimnego
i obserwuję czy płonie. 😉

 

Widzisz,

że rumiane – nie wyrosło? To dobrze.
Jak w czasie pieczenia rośnie z jednej strony albo dziwnie tak
– otwórz piekarnik i ciut po – nakłuwaj
widelcem po wierzchu jakby.
I jak już widzisz rumiane i ok wyjmujesz i BARDZO ważne od razu
sypiesz po cieście po całości resztką bułki tartej albo tymi 2łyzkami
cukru albo to i to.

 

Jak już

obsypiesz to przykrywasz blaszkę ściereczką i delikatnie obracasz
aby z blachy wyrzucić ciasto na ściereczkę/ręczniczek kuchenny.
Jak już masz ciasto na ściereczce/ręczniczku
kuchennym to znów nakrywasz 2 ściereczką/ręczniczkiem kuchennym.
Cały zabieg jest po to aby przenieść ciasto
na ściereczkę/ręczniczek kuchenny a tak jest najłatwiej.

 

Ważne,

zwijasz gorące ciasto na roladę wraz ze ściereczką jakby ona była masą
i tak zwiniętą odstawiasz.
Aż zrobisz/wykończysz masę jabłkową
.
Jeśli nie zwiniesz jak jest ciepłe ono szybko zastyga i jest ryzyko,
że będzie się kruszyć i łamać przy zwijaniu.
Jeśli masz masę równocześnie jakby zrobioną (przy użyciu np. Onego)
od razu smarujesz i gotowe.

 


Magia

Możesz posmarować kremem czekoladowym, kremem orzechowym,
masą makową, budyniową (lubię bardzo) możesz bardziej Fit i sobie
zmiksować truskawki czy jakie brzoskwinki – możesz dać poszaleć własnej wyobraźni.
(Jeśli masa ma być z bitą śmietaną lub kremem opartym na niej to
koniecznie musi być ciasto zwinięte i wystudzone.)
Zwykły dżem też może być. Będzie pysznie i efektownie.
A przecież efekt się liczy właśnie.
Szybko się robi i serio jest łatwe. Dasz radę – ja daję ,
a nie jestem mistrzyni kuchni. Zapewniam.

 

MASA JABŁKOWA: 

      

czas wykonania: 5-10 min

 

– 1 kg jabłek (może być mniej ale zawsze lepiej więcej 😉 cukru – ile chcesz
aby Tobie smakowało może być bez. Zależy czy jabłka słodkie
– budyń śmietankowy Dr. Oetker*** – najlepsiejszy (jakiś taki bardziej
śmietankowy jest) ale możesz innego.
Z cukrem czy bez. Od Ciebie zależy czy chcesz bardziej Fit.
– 1 szklanka wody (ale wlać do 2 szklanek aby w każdej było pół szklanki)
– pół łyżeczki cynamonu albo jak lubisz więcej (jak Ktoś nie lubi to nie trzeba)
– można bakalie co Kto lubi

 

Receptura

wołasz chłopa i machając rzęskami mówisz: Kochanie nikt tak nie obiera i
nie kroi jabłek jak Ty. Pomożesz mi?

I masz od razu test czy rzęskami machasz dobrze or czy On Ci ma uczucie do Cię.
Jak nie pomoże czas zmienić rzęski or Onego.
Albo sprawić sobie sztuczne -rzęski nie chłopa.
Albo obiecać nagrodę to dla tych bardziej opornych.

Generalnie

jabłka obrać i pokroić w kostkę albo zetrzeć na grubej tarce można
też posiekać sprzętem obojętne jakim ja
mam cudo  Moulinex Fresh Express Plus****. I bez chłopa też dasz radę.
Chociaż z Onym zawsze przyjemniej.
Obrane i pokrojone jabłka wsypać do garnka i ok 1/2 szklanki wody dolać.
I dusimy z 5 min pod przykryciem albo i nie.
Lepiej tzn szybciej pod. Jabłka nie chłopa – Onego to potem.
Szybko się dusi więc trzeba być skupioną. Pilnować aby nie przypalić.
Jak już się podduszą jabłuszka to w 1/2 szklanki wody (ta nasz druga połówka)
rozmieszać budyń śmietankowy. I wlać do jabłek podduszonych. Mieszać.
Aż zgęstnieje. Wsypać cynamon.

 

Uwaga:

to szybko lubi się przypalać.
Na koniec wsypać rodzynki, skórkę pomarańczową,
siekane migdały i co tam chceta. Może być bez. Ale zawsze lepsze Z.
Jak już mamy masę gotową smarujemy ciasto biszkoptowe.
Zwijamy delikatnie w roladę.

 

Magia

Używam tej masy do różnych ciast i babeczek. Świetny efekt można uzyskać jak
zamiast jabłek użyjemy gruszek albo ananasa z puszki albo brzoskwinie ale wtedy
zamiast wody wlać do duszenia tego soku z puszki. Tak.
Wiem konserwy wszelakie i z puszek jest mniej zdrowe. Niestety.
I jak już wyłożysz i rozsmarujesz masę na cieście delikatnie zwijasz ciasto.

 

W roladę.

Dzięki temu że masz je na ściereczce
jest wygodniej i zgrabniej. Jeśli nie masz czy nie chcesz możesz bezpośrednio
zwijać na blaszce ale bywa trudniej.
Patent ze ściereczkami jest mega przydatny. Polecam.

I taką roladę możesz posypać cukrem pudrem, lukrem, bitą śmietaną,
itd. ale ja najbardziej lubię – krówkę.

 

Polewa – krówka

– 20 dag krówek, może być mniej im więcej tym pyszniej
– pół kostki margaryny Kasia lub innej mlecznej
– 2 łyżki mleka


i toto wszystko rozpuścić najlepiej wziąć większy garnek do niego
wlewasz do połowy wody i wkładasz w ten garnek z wodą – mniejszy garnek w
niego wrzucasz składniki. I podgrzewasz większy – ta woda w nim ogrzewa mniejszy garnek
i się wszystko elegancko rozpuszcza. Trza mieszać i pilnować aby się równomiernie
rozpuszczało.

 

I potem.

Dobrze odczekać aż masa ciut zgęstniej można ją odstawić
na chwilkę dać do lodówki ale pilnować bo szybko się ścina i taddam
wykańczamy ciasto oblewając je tymże.
Można ozdobić np posypką cukrową ale nie trzeba.
Uprzedzam to zbyt duże wzywanie dla Ukochanego.
No chyba że On Ci jest jakim Mistrzem cukiernikiem albo kuchni.
No ale przy takim to byś raczej nie miała szans się wyżyć kulinarnie oczywiście.
Hm generalnie uważam, że mężczyźni są najlepszymi cukiernikami i kucharzami.
No to takie moje osobiste zdanie,

 

 

ale czy na pewno?


Wróżka Milena Radomiła

 

 

PS.

Niniejszym uprzedzam, że wykonujesz ciasto według mojego przepisu
na własne ryzyko. Dotychczas wszyscy przeżyli,
– Ja ostatnimi czasy daję mniej cukru max 4 łyżki aby było bardziej Fit
Artykuł nie jest sponsorowany, te produkty lubię bardzo. Po prostu.

PS2. Polecam przeczytaj Ciut piękniejszy od Diabła

PS3. Zajrzyj do mnie na Instagram

 

 

 

 

 

 

 

Call Now Button